Kurrkumina w przemyśle spożywczym
Przyrządzając potrawy, czytając składy produktów czy też książki kulinarne niejednokrotnie można natknąć się w nich na barwniki, które to są nieodłączną częścią wielu potraw i artykułów spożywczych. Jednym z popularniejszych i najczęściej występujących owych składników jest E100 barwnik, który określany jest również jako kurkumina – składnik powszechnie znanej i wykorzystywanej głównie w daniach azjatyckich – kurkumy. Ten oczyszczony związek organiczny otrzymuje się w sposób naturalny – z korzeni i łodyg roślinnych.
Dodatki do żywności
W przemyśle spożywczym jego głównym zastosowaniem jest barwienie produktów. Nadaje im on kolory od pomarańczowego do czerwonobrunatnego włącznie. Dawką barwnika E100 dopuszczalną do spożycia jest 1 mg/kg masy ciała w przypadku kurkuminy, natomiast gdy do czynienia ma się z kurkumą – 0. 3 mg/kg masy ciała. Według badań barwnik ten jest nieszkodliwy dla ludzkiego organizmu, jednak tak, jak ma to miejsce w przypadku wielu substancji spożywczych należy zachować umiar również przy korzystaniu z tego barwnika, gdyż w przeciwnym razie mogą mieć miejsce pewne skutki uboczne.
Najnowsze komentarze