Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 20, 2020 in Rozrywka |

group of men playing musical instruments

10 pysznych przepisów na domowe burgery, które musisz spróbować

10 pysznych przepisów na domowe burgery, które musisz spróbować

Zapewne każdy z nas jest fanem soczystych i pełnych aromatu burgerów. Jest coś niezwykle satysfakcjonującego w przygotowywaniu własnych burgerów w domu, gdzie możemy dostosować ich smak i składniki do naszych własnych upodobań. Dlatego też przygotowałem dla Was listę 10 pysznych przepisów na domowe burgery, które musisz spróbować. Z pewnością zainspirują one Was do eksperymentowania z różnymi składnikami i dodatkami, aby stworzyć idealnego burgera.

  1. Burger z wołowiną i karmelizowaną cebulą:
  • Składniki:
    • 500g mielonej wołowiny
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • Sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    • Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę na oliwie, aż zmięknie i zaczną się karmelizować.
    • Mieloną wołowinę formujemy w płaskie kotlety, które grillujemy lub smażymy na patelni przez około 4-5 minut z każdej strony.
    • Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec układamy karmelizowaną cebulę na burgerze. Świetnym dodatkiem może być również ser cheddar.
  1. Burger wegetariański z fasolą i warzywami:
  • Składniki:
    • 400g ugotowanej czerwonej fasoli
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 marchewka, starta na tarce
    • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • Sposób przygotowania:
    • Fasolę blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy do niej pozostałe składniki.
    • Formujemy z masy kotlety i smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron.
    • Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże warzywa, sosy czy ser.
  1. Burger z kurczakiem i awokado:
  • Składniki:
    • 400g filetów z kurczaka
    • 1 awokado, pokrojone w plastry
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
    • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sposób przygotowania:
    • Filety z kurczaka marynujemy w soku z limonki, przyprawie do grilla i posiekanej kolendrze przez około 30 minut.
    • Po upływie czasu grillujemy lub smażymy na patelni przez 5-6 minut z każdej strony.
    • Na gotowych kotletach układamy plastry awokado i dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w bułce.
  1. Burger z łososiem i jogurtowo-dziemniaczanym sosem:
  • Składniki:
    • 400g filetów z łososia
    • 2 ziemniaki, ugotowane i rozgniecione
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka posiekanej dymki
    • Sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    • Filety z łososia grillujemy lub smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony.
    • W misce mieszamy rozgniecione ziemniaki, jogurt, posiekaną dymkę oraz sól i pieprz.
    • Na bułce układamy kotlet z łososia i na nim nakładamy przygotowany sos. Możemy również dodać sałatę czy ogórek.
  1. Burger z jagnięciną i tzatziki:
  • Składniki:
    • 400g mielonego mięsa jagnięcego
    • ½ ogórka, startego na tarce i odcisnietego z soku
    • 2 łyżki jogurtu greckiego
    • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
    • Sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    • Mielone mięso jagnięce formujemy w kotlety i grillujemy lub smażymy przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone.
    • W misce mieszamy starty ogórek, jogurt, czosnek, sól i pieprz, tworząc pyszny sos tzatziki.
    • Na gotowym burgerze z jagnięciną układamy sos tzatziki i możemy dodać ulubione dodatki, jak np. pomidory czy czerwona cebula.
  1. Burger z indykiem i guacamole:
  • Składniki:
    • 400g mielonego mięsa z piersi indyka
    • 1 awokado, rozgniecione
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżeczka posiekanego jalapeno (opcjonalnie)
    • Sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    • Mięso z indyka formujemy w płaskie kotlety i grillujemy lub smażymy przez 4-5 minut z każdej strony.
    • W misce mieszamy rozgniecione awokado, sok z limonki, posiekane jalapeno, sól i pieprz, tworząc pyszne guacamole.
    • Na gotowym burgerze z indykiem układamy guacamole i dodajemy ulubione dodatki, takie jak sosy czy plastry sera.
  1. Burger z warzywami grillowanymi i serem pleśniowym:
  • Składniki:
    • 1 cukinia, pokrojona w plastry
    • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
    • 1 papryka, pokrojona na paski
    • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
    • 100g sera pleśniowego
    • 2 łyżki oliwy
    • Sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    • Warzywa grillujemy na rozgrzanym grillu lub smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony.
    • Na gotowej bułce układamy plastry ser pleśniowy oraz grillowane warzywa.
    • Dodajemy sól, pieprz i możemy polać burger ulubionym sosem, np. czosnkowym czy pesto.

Przygotowanie domowych burgerów to świetna okazja do eksperymentowania z różnymi smakami i składnikami. Omielam więc do obiadu, kolacji czy grilla, aby spróbować tych pysznych przepisów na domowe burgery. Pamiętajcie, że jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia, więc śmiało dodawajcie swoje ulubione dodatki i przyprawy, aby stworzyć burger marzeń. Smacznego!