Pages Menu
 

Categories Menu
Jak zintegrować gości na weselu?
Każde wesele jest inne - niektóre, zwłaszcza te organizowane w stylu tradycyjnym, gdzie zapraszana jest nie tylko najbliższa rodzina, mogą liczyć sto a nawet dwieście osób. Jest to nie
Zespół muzyczny na wesele Kraków i okolice
Jednym z najważniejszych dni w życiu, jest własny ślub. To wyjątkowe wydarzenie, dzień w których dwoje ludzi łączy się ze sobą na zawsze węzłami małżeńskimi. Przygotowania do
Najlepszy na rynku zespół na wesele w Lublinie. Zespół muzyczny Lublin
W życiu każdego człowieka, zdarzają się pewne przełomowe momenty, które zmieniają bardzo dużo. Takim wydarzeniem z pewnością jest zawarcie małżeństwa
Kapele na wesele Kraków, małopolska
Ślub wiąże się z wielkimi przygotowaniami, które zwykle rozpoczynają się na kilkanaście miesięcy przed planowanym dniem ślubu. Trzeba znaleźć salę na weselę, odpowiednie ubrania, zadbać
Zespół na wesele, dj Śląsk - opinie
Śląsk to miejsce, gdzie bardzo dużo osób urządza swoje wesela. W tym rejonie można znaleźć wspaniałe sale weselne, zdolne pomieścić duże ilości gości weselnych. To też miejsce, gdzie
Dobry zespół weselny Wrocław i okolice
Praktycznie każda osoba nie może się doczekać dnia, swojego własnego ślubu. To bardzo ważne wydarzenie w życiu, które każdy chce wspominać z rozczuleniem. Organizacja ślubu, to nie
Jak wybierać zespoły weselne? Zespół na wesele Gorzów.
Dobra zabawa na weselu, to podstawa, a zapewnić ją może tylko dobry zespół weselny. Poszukiwania odpowiedniego zespołu na wesele, warto rozpocząć na długo przed planowanym

Posted by on Cze 18, 2017 in Inne |

Kurrkumina w przemyśle spożywczym

Kurrkumina w przemyśle spożywczym

Przyrządzając potrawy, czytając składy produktów czy też książki kulinarne niejednokrotnie można natknąć się w nich na barwniki, które to są nieodłączną częścią wielu potraw i artykułów spożywczych. Jednym z popularniejszych i najczęściej występujących owych składników jest E100 barwnik, który określany jest również jako kurkumina – składnik powszechnie znanej i wykorzystywanej głównie w daniach azjatyckich – kurkumy. Ten oczyszczony związek organiczny otrzymuje się w sposób naturalny – z korzeni i łodyg roślinnych.

Dodatki do żywności

W przemyśle spożywczym jego głównym zastosowaniem jest barwienie produktów. Nadaje im on kolory od pomarańczowego do czerwonobrunatnego włącznie. Dawką barwnika E100 dopuszczalną do spożycia jest 1 mg/kg masy ciała w przypadku kurkuminy, natomiast gdy do czynienia ma się z kurkumą – 0. 3 mg/kg masy ciała. Według badań barwnik ten jest nieszkodliwy dla ludzkiego organizmu, jednak tak, jak ma to miejsce w przypadku wielu substancji spożywczych należy zachować umiar również przy korzystaniu z tego barwnika, gdyż w przeciwnym razie mogą mieć miejsce pewne skutki uboczne.